Folclorul sârbesc Akud „Mladost”-Timişoara

februarie 1, 2010 at 5:43 pm (Uncategorized)

Ansamblul academic cultural şi artistic „Mladost”, a fost înfinţat in anul 1969 la iniţiativa unor studenţi de naţionalitate sârba pentru a pâstra patrimoniul cultural cu ajutorul unor artişti-amatori, muzicieni, cântăreţi si dansatori. „Mladost”, a fost miezul în jurul câruia au început sa se învărte tineri talentaţi studenţi si elevi de naţionalitate sârba dar nu numai. În acea perioadă activitaţile tinerilor se desfăsurau in jurul acestui ansamblu, urmând ca in scurt timp sa ia nastere studioul de teatru „Talija”, si formaţi rock.

În Romania exista mai mult de 10 formaţi folclorice sârbeşti, însă „Mladost”, rămâne primul ansamblu sârbesc din ţara noastra, cel mai numeros şi cu o activitate neîntrerupta. Ansamblul a participat până acuma la numeroase concursuri şi festivaluri Naţionale si Europene. Unde au reuşit să atragă publicul prin costumele frumoase si paşi complicaţi dar cu o tradiţie mare.

„Mladost”, au câştigat multe premi, printre care cele mai importante sunt: în 2002 bronzul la concursul European de folclor sârbesc, Deschi-Ungaria; în 2004 argint la  concursul European de folclor sârbesc, Baden-Elveţia; în 2005 aur si titlul de campionii ai Europei la concursul European de folclor sârbesc, Schwabisch Gmund Germania; în 2006 argint la concursul European de folclor sârbesc, Wien-Austria. În acelaş an „Mladost”, devin şi campionii Serbiei în folclorul sârbesc, ei câstigând concursul „Opinca de aur”, desfăşurat la Valjevo-Serbia. În 2007 ei devin din nou campionii ai Europei câştigând concursul European de folclor sârbesc la Vrbas-Serbia, în 2008 au câştigat argintul la concursul European de folclor sârbesc, Pale-Bosnia, urmând ca in 2009 sa fie organizatorii ai concursului European chiar în oraşul unde au trudit în tot acest timp, Timişoara.

În momentul de faţă Mladost este alcâtuit din mai mult de 30 de tinerii studenţi şi elevi care au ca temă pâstrarea dansului şi cântecului tradiţional din teritoriul Banatului Sârbesc si Voivodina. Prin dans şi cântec aceşti tineri din care de mai mult de 7 ani fac parte şi eu au preţuit valorile culturale şi spirituale ajutând la pastrarea cuvantului sârbesc, religiei, dansului şi cântecului pe teritoriul Banatului Românesc. Toţi acesti tineri sau dovedit a fii „demni de stramoşii lor”.

Lasă un comentariu